Májas vagdalthús

A máj kiemelkedően fontos vasforrás, érdemes rendszeresen fogyasztani. A marhamáj a méltatlanul népszerűtlen alapanyagok között szerepel, mert jellegzetesen erős íze van. Ezt úgy finomíthatjuk, hogy elkészítés előtt néhány órára beáztatjuk tejbe. Ezúttal sertéshússal kevert fasírt készül belőle, a jellegzetes ízét így is elveszíti.

forrás: pixabay.com

Hozzávalók

25 dkg darált sertés hús

35 dkg marhamáj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 nagyobb burgonya

1 szál sárgarépa

1 tojás

fűszerek: só, bors, petrezselyemzöld

olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A májat daráljuk le, a burgonyákat főzzük meg héjában, a sárgarépát és a hagymákat pucoljuk meg.
  2. A megtisztított főtt krumplit és a sárgarépát reszeljük le, a hagymákat és a petrezselyemzöldet aprítsuk.
  3. A felvert tojásba keverjük el a fűszereket, tegyük bele a darált húst és májat, végül a reszelt zöldségeket is. Alaposan keverjük össze.
  4. Vizes kézzel formázzunk gombócokat, majd enyhét lapítsuk el. Forró olajba beletéve, közepes hőfokon süssük mindkét oldalát aranybarnára.

Zöldsalátát kínáljunk hozzá.

A fokhagymának egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak, Egyiptomban pedig szent növényként tisztelték. További érdekességeket itt olvashatsz erről a sokoldalú gyógy-, és fűszernövényről.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »