Fasírt alaprecept

A fasírt (vagy vagdalthús) sokféleképpen elkészíthető. Kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik, mert gyakorlatilag elronthatatlan és gyorsan elkészül. Ajánlott hétköznapokra és hétvégére is. Ezt az ételt hidegen-, akár szendvics feltétként is fogyaszthatjuk. Elsőként lássunk egy alapot, melyet aztán kedvünkre variálhatunk. 

Hagyományos vagdalthús

Hozzávalók

50 dkg darált sertés hús (legjobb a lapocka, mert szaftos)

2 db szikkadt zsemle (vagy 2 db nagyobb nyers burgonya)

1 egész tojás

1 kis fej vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

fűszerek: 0,5 mokkáskanálnyi bors; 1 teáskanálnyi só, pirospaprika, majoránna, petrezselyemlevél, őrölt kömény; és egy “titkos” összetevő: 1-2 levél morzsolt zsálya

Elkészítés 

  1. Ha zsemlével készítjük, áztassuk be vízbe, ha burgonyával, akkor reszeljük le.
  2. A hagymákat pucoljuk meg és aprítsuk fel.
  3. Egy nagyobb tálba üssük bele a tojást és verjük fel. Tegyük bele a fűszereket és keverjük el a tojással, majd mehet bele a kinyomkodott zsemle (vagy kinyomkodott burgonya), az apróra vágott vörös-, és fokhagyma, végül tegyük bele a húst is, és alaposan keverjük össze az egészet. A végén ha szükséges, sózzuk még.
  4. Formázhatunk belőle pogácsákat, melyeket forró zsiradékban mindkét oldalán aranybarnára sütünk, vagy cipót formázva 180 fokos sütőben 45-60 perc alatt sütjük készre.

forrás: pixabay.com

Köretként szinte bármit adhatunk mellé, burgonyával fogyasztva éppolyan finom, mint zöldségekkel körítve.

A kerti zsálya amellett, hogy különleges ízt ad a húsoknak, a népi gyógyászat számára sem ismeretlen, nagyszüleink torokfájásra készítettek teát a leveléből. Ezen kívül még több gyógyító hatása is van, ezekről itt olvashatsz bővebben.

Jó étvágyat kívánok!

Tovább a blogra »