Hozzávalók
1 kg darált bárány hús (az eredeti recept szerint, de készíthetjük borjúból is)
2 tojás sárgája
4 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj (vagy 4 evőkanál olívaolaj)
500 ml passzírozott paradicsom (vagy 60 dkg friss paradicsom hámozva, szeletelve)
1-2 dl paradicsomlé vagy víz
fűszerek: só, kurkuma, bazsalikom
Elkészítés
- A hagymákat megpucoljuk. 1 fej vöröshagymát lereszelünk, 2 fejet apróra vágunk. A fokhagymát aprítjuk.
- Egy nagyobb edényben összekeverjük a húst a reszelt hagymával,a tojások sárgájával és a fűszerekkel. Apró gombócokat formázunk belőle.
- Egy serpenyőben megfuttatjuk a vöröshagymát a vajon, rádobjuk a fokhagymát is, majd beletéve a gombócokat, minden oldalukat megpirítjuk. Ráöntjük a passzírozott paradicsomot (vagy rátesszük a frisset), kicsit hígítjuk a paradicsomlével (vagy vízzel), és 45-60 percig fedő alatt pároljuk. Időnként óvatosan megkeverjük, ha a paradicsom nagyon sűrű lenne, tovább hígítjuk.
- Amikor a gombócok megfőttek, megkóstoljuk a mártást, ha szükséges utánaízesítjük (én pl.: saját befőzésű paradicsomlét használok, ehhez kell adni pici cukrot).
Párolt rizzsel tálaljuk.
Az Indiában termesztett kurkumának 30 fajtája van. Érdemes odafigyelni, hogy melyiket vásároljuk meg. Erről itt olvashatsz bővebben.
Engem nagyon megfogott ez a bejegyzés, köszönet érte. Javaslom megtekinteni a https://romaetelek.wordpress.com oldalt.